Se incarca...

Ai reducere 20% cu codul ECOPREMIUM la orice comandă mai mare de 500 lei pentru unele din produsele selecționate Ideal Lux.

Iluminatul in living - generalitati

Citit, chatting, vizionare de filme, jocuri pe TV – nici o altă camera din casa nu este folosita pentru atât de multe activități diferite precum sufrageria, living room-ul. De aceea, lumina trebuie sa creeze o atmosfera adaptata fiecărei activități în parte. O singura lustra în mijlocul tavanului nu este de ajuns.

Iluminatul în living, sufragerie trebuie sa fie compus din:

  1. Iluminat general al sufrageriei, cu lustre (direct) sau in scafe (indirect).
  2. Iluminat de accent al tablourilor sau obiectelor dragi.
  3. Iluminat special pentru citit.
  4. Iluminat ambiental (în jurul televizorului).

1a) Iluminatul general direct in sufragerie – cu corpuri de iluminat suspendate

In living, sufragerie, lumina poate sa provină de la corpuri de iluminat suspendate în mijlocul încăperii sau deasupra locului în care se ia masa, de tip:

  1. Plafoniera - pentru încăperile nu foarte înalte, de bloc
  2. Lustra/Candelabru - potrivite în încăperile înalte
  3. Pendul - cu un singur bec
  4. Suspensie - potrivita mai ales deasupra mesei.

1b) Iluminatul general indirect în living – cu corpuri de iluminat instalate in scafe

O scafa reprezinta o tranziție, de obicei curba, intre perete si tavan. Lumina care provine de aici este una difuza, indirecta, ceea ce creează impresia ca tavanul plutește în aer. O lumina continua și uniforma se obține prin suprapunerea la capete a unor corpuri de iluminat speciale pentru scafe: ultra înguste cu tub fluorescent sau bentițe flexibile inter-conectabile cu LED, care au o durata medie de iluminare de 30.000 – 50.000 ore și nu degaja căldură. In living / sufragerie ar trebui sa folosiți lumina alba calda (2700 K), care generează o atmosfera de relaxare binemeritata după o zi încărcată de lucru și reda cu fidelitate culorile.

2. Iluminatul de accent trebuie sa pună în valoare tablouri sau obiecte dragi, prin intermediul spoturilor sau al aplicelor speciale pentru tablouri.

3. Iluminatul special pentru citit trebuie sa ofere o lumina mai intensa, potrivita pentru lectura, care poate sa provină de la un lampadar cu lămpiță dedicata cititului.

4. Iluminatul ambiental în jurul televizorului trebuie sa reducă diferențele de lumina apărute intre ecranul strălucitor al televizorului și zonele întunecate adiacente.

Galerie foto

Produse recomandate

Suspensie dining Silver Coral, L-86cm, 4x100W-E27, ovala, Pewter

6.093,90 lei

Adauga in cos
Aplica tablou RETRO AP2 BRUNITO 144917, bronz

431,90 lei

Adauga in cos
Banda LED RGB cu switch touch control si USB

83,90 lei

Adauga in cos
TARBES 94195 Eglo, lustra vintage 3 E27 L-790 cupru

10%

287,91 lei

319,90 lei (-31,99 lei)

Adauga in cos

Articole asemanatoare

La fel ca si multe alte functii din casele noastre, Iluminatul a devenit unul inteligent. Aflata mereu în avangarda cercetării, comp...