Se incarca...

Ai reducere 20% cu codul ECOPREMIUM la orice comandă mai mare de 500 lei pentru unele din produsele selecționate Ideal Lux.

Lumina caldă sau lumina rece - temperatura de culoare, becuri potrivite, spații ale casei

Temperatura de culoare

Chiar dacă pare un lucru ce ar ocupa ultimul loc de pe lista cu griji, atunci când te afli în plin proces de amenajare a locuinței, alegerea luminii potrivite (becuri + corpuri de iluminat) poate asigura confort, armonie, randament sporit, accentuând în același timp ideea de cămin primitor.

Tu știi ce lumină trebuie să fie în dormitorul copilului tău, pentru a se putea odihni așa cum trebuie? Dar pentru bucătăria casei voastre, locul în care îi chemi pe toți la masă, într-o seară frumoasă de vară? Cum îmbini diferitele temperaturi de culoare, pentru a fi sigur că în living, cei ai casei se pot odihni, pot lucra, dar pot la fel de bine să socializeze, atunci când este cazul?

Iată ca deodată, alegerea luminii din casa ta - lumină caldă sau lumină albă - nu mai pare un subiect, un topic de discuții atât de simplu. Dacă ai răbdare să citești acest ABC complet al alegerii luminii din casă, vei ști să faci alegerea potrivită, atunci când îți cumperi un corp nou de iluminat, indiferent de spațiul ales. Să începem:

1. Ce este temperatura de culoare?

2. Lumina naturală - cum poate fi obținută?

3. Lumina caldă - avantaje și dezavantaje

4. Lumina rece - avantaje și dezavantaje

5. Becuri economice sau becuri LED

6. Lumina caldă vs lumina rece în casă

6.1. Coridoare

6.2. Dormitor

6.3. Living

6.4. Bucătărie

6.5. Birou

6.6. Baie

1. Ce este temperatura de culoare?

Temperatura de culoare este o caracteristică a luminii vizibile, extrem de importantă pentru domenii precum: amenajări interioare, fotografie, producție video, tipărit etc Atunci când un bec este pornit, lumina emanată parcurge diferite praguri de temperatură, înainte de ajunge la randamentul maxim.

Fazele aprinderii la un bec economic

Imediat după aprindere, becului economic respectiv este roșu, devenind apoi galben, apoi alb, pentru ca în final, (pragul maxim de intensitate) becul corpului de iluminat să capete o nuanță albăstruie. Ei bine, în funcție de temperatura de culoare a becului utilizat, atmosfera unei încăperi este influențată în mod direct de acest aspect. Dar mai multe despre lumina caldă vs lumina rece în diferite încăperi ale casei, discutăm puțin mai jos.

2. Lumina naturală - cum poate fi obținută?

Atunci când cautăm lumina perfectă pentru fiecare spațiu al camerei, încercăm de fapt să găsim soluția perfectă pentru un iluminat benefic ochilor, în funcție de activitatea specifică acelei încăperi. Cu alte cuvinte, încercăm să găsim cea mai bună lumină pentru ochi - lumina albă sau lumina rece - pentru activități precum: citit (living sau dormitor), bărbierit (baie), gătit (bucătărie ) etc

Ei bine, ceea ce putem numi “lumină naturală” reprezintă de fapt gradul optim pentru luminozitatea unei încăperi, pe care becurile corpurilor de iluminat încearcă să o reproducă.

PONT: Dacă vrei să obții în mod artificial efectul de lumină naturală, benefică pentru scris sau citit, nu trebuie decât să găsești pe eco-iluminat.ro o lampa de birou, apoi să montezi un bec ce emană o lumină cu temperatura de culoare apropiata de valoarea de 5600°K - temperatura de culoare a Soarelui.

Temperatura luminii

Iată o scară a valorilor (în grade Kelvin) pentru temperatura de culoare a luminii emanate de un bec. Această informație o poți găsi pe cutia becului respectiv, așa că poți găsi mult mai ușor lumina de care ai nevoie, dacă citești cu atenție informațiile de pe ambalaj.

3. Lumina caldă - avantaje și dezavantaje

Lumina calda vs lumina rece

Cum spuneam și mai sus, temperatura de culoare a luminii dintr-o cameră poate influența starea ta de spirit, iar pentru a găsi lumina potrivită (lumina calda sau lumina rece), trebuie să știi ce bec trebuie să alegi, în funcție de spațiu.

Lumina caldă (1700-3200° K) este potrivită pentru zonele de relaxare ale camerei: dormitoare, camera copilului, living, coridoare. Acest tip de lumină este ideal pentru a contura un spațiu plin de armonie și extrem de primitor.

Însă lumina caldă, extrem de potrivită pentru confort, armonie și relaxare, are și dezavantajele sale. Iată care sunt acestea:

  • Cauzează scăderea puterii de concentrare;

  • Obosește ochii.

4. Lumina rece - avantaje și dezavantaje

Lumina rece: avantaje vs dezavantaje

Lumina neutră (4000°K-4500°K ) și lumina rece (5000-6500°K) este potrivită pentru spații în care concentrarea este extrem de importantă, zone din casă în care ziua se începe, nu se termină: bucătărie, baie, birou etc De asemenea, lumina rece accentuează detaliile și imită extrem de bine lumina naturală.

Există persoane care aleg becurile cu lumina rece pentru luminatul rezidențial, datorită aerului modern pe care acestea îl oferă unei anumite încăperi. Se potrivesc extrem de bine cu o încăpere decorată în stil scandinav sau în stil minimalist.

Dezavantajele luminii reci:

  • Culorile nu sunt redate așa cum trebuie;
  • Risc de radiații UV mai mari decat cele solare
  • Poate cauza leziuni grave la nivel ocular

5. Becuri economice sau becuri LED?

Becuri LED vs becuri economice

În funcție de lumina pe care ți-o dorești într-o anumită încăpere a casei (lumina caldă sau lumina rece), îți vei cumpăra ulterior becuri economice sau becuri cu LED. Există o serie de deosebiri între cele 2 tipuri de bec, despre care vorbim chiar în rândurile de mai jos.

Spre deosebire de becurile economice cu lumină caldă, ce au nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a ajunge la intensitatea maximă de lumină degajată, becurile cu LED ajung instant la maximul de potențial. Mai mult decât atât, până la stadiul de maximă intensitate, becurile economice pot pâlpâi până se încălzesc, sau pot pâlpâi chiar pe întreaga durată a funcționării lor.

Nu același lucru putem să îl spunem despre becurile cu LED, care au nevoie de un simplu CLICK al întrerupătorului, pentru a emana în încăperea respectivă lumină la intensitate maximă.

Becuri economice vs LED

Mai mult decât atât, vaporii de mercur din becurile economice îi determină pe proprietarii de locuințe să se îndrepte din ce în ce mai mult exclusiv către becurile tip LED, ce oferă nu doar mai multa grijă pentru mediu, dar și o durată de viață extrem de lungă, lucru important pentru bugetul personal.

A treia diferență majoră dintre becurile incandescente/economice și cele cu LED este căldura degajată după momentul aprinderii. Primele emană nu doar o lumină gălbuie, benefică pentru confort și relaxare, dar asigură și o cantitate însemnată de căldură, degajată în momentul în care ajung la potențialul maxim de luminozitate.

La polul opus, becurile cu LED dispun de lamele din aluminiu în partea inferioară, fapt ce garantează o temperatură scăzută, pe întreaga perioadă de funcționare.

6. Lumina caldă vs lumina rece în casă

Lumina rece vs. lumina calda in casa

Nu ne mai rămâne decât să vedem care sunt cele mai potrivite tipuri de lumină (lumină caldă vs lumină rece), de la cameră la cameră, pentru a ști exact ce corpuri de iluminat de pe site-ul nostru să cumperi, atunci când începe procesul de amenajare al casei tale.

Însă înainte de a trece pe rând prin cele mai importante încăperi, este bine să ții minte încă un lucru extrem de important: lumina caldă poate face casă bună cu lumina rece, chiar și dacă vorbim despre spațiul aceleiași încăperi.

De exemplu, în bucătărie poți amplasa deasupra blatului un număr de surse de lumină rece sau neutră, complementară de altfel cu lumina caldă pe care candelabrul de bucătărie de deasupra mesei o emană. Te vei bucura astfel atât de confort, cât și de atenție sporită, în această încăpere cu atribuții multiple.

Mai mult decât atât, poți opta pentru surse de iluminat cu temperatură de culoare variabilă, în funcție de nevoile tale într-un anumit moment. Așadar, cu același bec poți la fel de bine să citești o carte bună la lumina rece, pentru ca mai târziu să te bucuri de starea de relaxare totală a luminii calde, ce provine de la același corp pentru iluminat.

În funcție de încăpere, iată ce lumină este benefică pentru tine și familia ta:

6.1. Coridoare

Cele mai potrivite lumini pentru acest spațiu de tranziție trebuie să provină atât de la surse de lumină caldă, cât și de la surse de lumină rece. Acest mix face practic trecerea de la o atmosferă dinamică, precum cea din baie sau bucătărie, într-un spațiu de relaxare și confort - dormitor sau camera copilului.

6.2. Dormitor

Veioza

Lumina caldă trebuie să îți vegheze momentele ce preced un somn dulce și liniștitor. Pentru a te bucura de cea mai armonioasă atmosferă, îți recomandăm să cumperi de pe site-ul nostru 2 veioze pe care să le așezi pe noptiere, a căror lumină poate fi combinată cu cea de la un candelabru elegant, sau de la o lustră clasica.

6.3. Living

Acest spațiu din casă este unul dintre cele mai populate, iar luminile de aici trebuie să invite la confort, relaxare și socializare. Aici, cei dragi se adună pentru a împărtăși momente unice, iar oaspeții sunt răsfățați cu preparate delicioase și muzică aleasă.

Dacă dispui de un living generos, poți cumpăra un candelabru, o aplică, veioze sau chiar lămpi de birou, generând astfel o zonă intens luminată, cu surse de lumină caldă și surse de lumină rece, pentru o atmosferă de vis, seară de seară.

6.4. Bucătărie

Aminteam și mai sus de imporanța unui mix de lumini (lumina calda - lumina rece) în bucătărie, pentru că aici este nevoie atât de concentrare, cât și de relaxare. Dacă deasupra blatului de bucătărie poți instala un număr de spot-uri cu LED, pentru a avea lumina perfectă atunci când gătești, deasupra mesei poți agăța un candelabru sau o lustră, cu sursă de lumină caldă.

6.5. Birou

Lumina rece sau calda la birou

Sunt momente în care vrei să lucrezi de acasă, sau pur și simplu, întreaga ta activitate profesională se desfășoară în confortul căminului tău, de la un birou luminat așa cum trebuie, cu o lampă pentru birou cu lumina rece. Opțional, poți cumpăra de pe eco-iluminat.ro și un lampadar, pe care să îl poziționezi strategic lângă un fotoliu confortabil, în care te poți odihni preț de câteva minute, sau în care poți citi ultimele rapoartele primite.

6.6. Baie

Lumina rece sau calda in baie

Dimineața trebuie să fie marcată de energie și rapiditate, pentru ca toți cei din casa ta să pornească apoi în cel mai scurt timp spre școală sau birou. De aceea, lumina rece a becurilor din baie trebuie să îi trezească pe toți și să îi facă să uite de somnul dulce din care tocmai s-au trezit.

Cele mai recomandate surse de iluminat pentru această încăpere importantă a locuinței sunt: spot-urile LED, aplicele de perete sau plafonierele. De asemenea, oglinzile cu lumină ambientală rece sunt extrem de recomandate, pentru activități ce implică extrem de multă concentrare și atenție la detalii: pensat, bărbierit etc

Intră chiar acum pe site și alege cele mai potrivite surse de lumină pentru casa ta, pentru că te luminăm noapte de noapte cu cele mai bune corpuri de iluminat, indiferent dacă emană lumină caldă sau lumină rece.

Articole asemanatoare

Iată care sunt direcțiile stilistice pentru 2019, în materie de corpuri pentru iluminat.
Tu știi ce lumină se potrivește cel mai bine pentru casă? Este o întrebare pentru care am vrea să găsim astăzi împreună un răspuns, ...
Iluminatul economic - 3 pași simpli prin care poți reduce rapid costurile cu energia electrică
Dacă vrei să găsești cele mai bune soluții pentru iluminatul casei tale, trebuie să începi cu becurile cu care lămpile, veiozele, la...
Care este nivelul de iluminare necesar pentru bucatarie, living, dormitor. Cat de puternic trebuie iluminata o camera si cum calcula...
Prietenul tău cel mai bun s-a mutat în sfârșit în propriul său apartament, spunând astfel Adio! anilor în care locuia în chirie?
Știm că îți dorești ca în casa ta să existe întotdeauna un aer familiar, de care să te bucuri de îndată ce ai făcut primii pași în i...
Dacă alegi să schimbi modul în care locuința ta este luminată, optând astfel pentru un sistem de iluminat inteligent, ai parte de o ...
Cum arată casa de vis la interior? Dar la exterior? Este o întrebare ce primește alte și alte răspunsuri de la an la an. Însă noi sp...
Pentru că nimic nu rămâne la fel, odată cu trecerea unui an, și tendințele în materie de corpuri de iluminat se schimbă. De aceea, v...