Se incarca...

Iluminatul in baie - consideratii generale

Ca și în oricare alta camera din casă, iluminatul în baie trebuie sa fie:

Iluminat corect in baie

Cat de multa lumina e necesara în baie? Necesarul recomandat de lumina pentru baie este de 4000 lumeni. De exemplu:

  • dacă ai doua surse de lumina în baie, o plafoniera și o aplica deasupra oglinzii, ar trebui ca fiecare sa facă aprox. 2000 lumeni, sau
  • dacă ai 4 becuri în baie, fiecare ar trebui sa facă o lumina de 1000 lumeni.


Lumina pe care o folosești în baie trebuie sa aibă o temperatura de culoare sau tentă de alb cald (2700K) sau alb neutru (4000K), ca sa nu distorsioneze culorile, lucru esențial pentru un machiaj perfect. Trebuie sa alegi intre cele doua nuanțe de alb (ori alb cald ori alb neutru), pentru ca mixul de alb nu e recomandabil.

Harta temperaturilor de culoare pe camere

Suprafețele cu gresie sau faianță închisă la culoare reflecta mai puțin lumina, de aceea o sa ai nevoie de mai multe corpuri de iluminat sau de becuri mai puternice, care sa compenseze lumina absorbita de suprafețele întunecate.

La iluminatul spatiilor de dus sau cada, sunt recomandate spoturile cu fascicol larg, orientabile, construite in mod special cu protectie impotriva patrunderii apei si a prafului.

Iluminatul in bai inchise la culoare

In băile cu suprafața sub 9 mp, iluminatul pentru oglinda asigura și iluminarea generala a băii și nu mai este necesar nici un alt corp de iluminat.

Un iluminat funcțional bun pentru oglinda trebuie sa fie asigurat de cel puțin doua corpuri de iluminat cu lumina calda, dispuse in lateralele oglinzii. In acest fel se obține o lumina uniforma, care nu este orbitoare, nu distorsionează culorile, nu produce nici umbre și nici străluciri nedorite, aspecte esențiale pentru un machiaj ori un bărbierit perfecte.

Daca este nevoie, aceasta lumina poate fi suplimentata cu un corp de iluminat dispus și deasupra oglinzii.

Iluminat la oglinda din baie

Siguranta - iluminatul spatiilor umede trebuie sa fie in primul rand unul sigur pentru viata si securitatea oamenilor. Regula este ca la mai putin de 60 cm de dus sau de cada, corpurile de iluminat trebuie sa fie protejate impotriva picaturilor de apa (IP44) sau a jeturilor de apa (IP45) si trebuie sa fie alimentate numai de la o sursa de joasa tensiune de maxim 12V. In spatiile aflate la mai mult de 60 cm de cada sau dus pot fi instalate si corpuri de iluminat cu un grad de protectie mai mic, dar minim IP21.

IMPORTANT! Corpurile de iluminat pentru baie comercializate in Uniunea Europeana trebuie sa fie inscriptionate cu marca CE sau ENEC, ce atesta faptul ca aceste produse electrice sunt sigure in functionare. Atunci cand cumparati corpuri de iluminat pentru baie, fiti siguri ca ele au marcajul de siguranta ENEC, urmat de o cifra (posibil a fi intre 01 si 25) care indica organismul de certificare si tara europeana de unde provine acesta. Ex: ENEC 10 - marca de certificare emisa de institutul VDE din Germania.

Galerie foto

Produse recomandate

Aplica Rabalux Grando 6546

209,90 lei

Adauga in cos
Plafoniera baie si exterior Venetian Rain, bronz, 2x60W-E14, IP44

888,90 lei

Adauga in cos
Aplica baie IP44 Eglo Palmera 87219 2x 40W E14, crom

10%

198,81 lei

220,90 lei (-22,09 lei)

Adauga in cos